torsdag 31. oktober 2013

Happy Halloween



Halloween er en tradisjon for både voksen og barn som hvert år blir feiret 31.oktober dagen før 1.november. Her er en liten artikkel om halloween. Les videre om du vil vite litt om historien, og om hvorfor vi feirer halloween. Hva folk gjør for å feire halloween, og hva halloween innebærer.

Den amerikanske halloween stammer fra allehelgensdag, som har trekk fra høstfester. Halloween er en minnefest for helgener og martyrer som ikke har en egen dag i kalenderne. Halloween ble ført til USA på 1600-tallet av engelske immigranter. I Norge var halloween en helligdag helt fram til 1770. På 1900-tallet ble det mest markert i USA. En religionshistoriker mener at helligdagen kom til Norge på grunn av skoler og barnehagers behov for høstaktiviteter, men også for at handelsstanden så et salgspotensial i denne feiringen før jul, og markedsførte derfor halloweeneffekter så godt de kunne.

Halloween innebærer symboler for døden, mørk magi, mystiske monstre og mørket. Svart og oransje er blitt typiske halloween-farger. Det finnes mange forskjellige variasjoner av halloween, en av disse er Punkie Night, i den versjonen feires dagen den siste torsdagen i oktober i Hinton St.George i England. Halloween er kåret til den skumleste tradisjonen til nå.

Her er noen eksempler på hva folk gjør på halloweeen: Barn kler seg ut og går fra dør til dør og sier «trick or treat», på engelsk, eller «knask eller knep» som vi sier her i Norge. Brødrene Henning og Espen Hagerup var de første som brukte utrykket knask eller knep. Noen har også et alternativ som kalles hallovenn, som er et hyggeligere alternativ for halloween. Der kler du deg ut som vanlig, men gjerne ikke like skummelt som med vanlig halloween, det kalles jo tross alt halloVENN.

Dette var en liten artikkel om halloween og de forskjellige tingene vi gjør på halloween.
 
God halloween, hallovenn eller det du foretrekker.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar